De meest voorkomende schoonmaakfouten die je moet vermijden

Schoonmaken

Schoonmaken

Of je nu een professional bent van een schoonmaakfirma of gewoon je huis schoonmaakt, we maken allemaal wel eens schoonmaakfouten. Helaas kunnen deze fouten onze inspanningen teniet doen en zelfs schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu.

Gelukkig zijn deze fouten gemakkelijk te vermijden met wat kennis en voorzichtigheid. In deze gids delen we enkele veelvoorkomende schoonmaakfouten die je moet vermijden. Of je nu je badkamer, keuken of hele huis schoonmaakt, met deze tips kun je schoonmaken als een pro en een gezonde en frisse omgeving creëren.

Zoek je schoonmaakhulp?

Waarom is het belangrijk om te weten welke schoonmaakfouten je moet vermijden?

Het kennen van de schoonmaakfouten die je moet vermijden is essentieel voor het creëren van een gezonde en veilige omgeving. Het is niet alleen belangrijk voor je eigen gezondheid en welzijn, maar ook voor de gezondheid van anderen om je heen. Door te weten welke fouten je moet vermijden, kun je ervoor zorgen dat je schoonmaakmiddelen en -methoden veilig zijn voor mens en milieu.

Bovendien kan het vermijden van deze schoonmaakfouten je tijd en geld besparen.

Het gebruik van te veel schoonmaakmiddel kan bijvoorbeeld leiden tot het verspillen van het product en het laten van resten achter, wat betekent dat je het opnieuw moet schoonmaken. Het vermijden van deze fouten kan ook helpen om de levensduur van je schoonmaakgereedschap en -apparatuur te verlengen.

Offertes schoonmaak

De 10 meest voorkomende schoonmaakfouten die je moet vermijden

Schoonmaken is een van die huishoudelijke taken die we allemaal moeten doen, of we het nu leuk vinden of niet. Maar soms kunnen we onbedoeld schoonmaakfouten maken die onze inspanningen teniet doen en zelfs schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en het milieu. Hier zijn de 10 meest voorkomende schoonmaakfouten die je moet vermijden om ervoor te zorgen dat je huis of werkplek er op zijn best uitziet en dat je veilig en gezond blijft.

 1. Te veel schoonmaakmiddel gebruiken. Het is verleidelijk om te denken dat meer schoonmaakmiddel beter is, maar te veel schoonmaakmiddel kan resten achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn. Het kan ook leiden tot irritatie van de huid en ademhalingsproblemen. Gebruik daarom altijd de aanbevolen hoeveelheid en vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen.
 2. Het overslaan van belangrijke oppervlaktes. Het is gemakkelijk om sommige delen van je huis of werkplek over het hoofd te zien tijdens het schoonmaken. Maar het overslaan van belangrijke gebieden, zoals deurknoppen, lichtschakelaars en afstandsbedieningen, kan leiden tot de verspreiding van ziektekiemen. Zorg er daarom voor dat je alle gebieden grondig schoonmaakt en desinfecteert.
 3. Het mixen van verschillende schoonmaakmiddelen. Het mixen van verschillende schoonmaakmiddelen kan gevaarlijk zijn en zelfs giftige dampen veroorzaken. Gebruik daarom altijd één schoonmaakmiddel tegelijk en lees de instructies zorgvuldig voordat je ze gebruikt.
 4. Het vergeten van ventilatie tijdens het schoonmaken. Schoonmaakmiddelen kunnen schadelijke dampen uitstoten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zorg er daarom voor dat je goed ventileert tijdens het schoonmaken, bijvoorbeeld door ramen en deuren te openen.
 5. Gebruik van vuile schoonmaakgereedschap. Het gebruik van vuile schoonmaakgereedschap kan leiden tot het verspreiden van ziektekiemen in plaats van ze te verwijderen. Zorg er daarom voor dat je je schoonmaakgereedschap regelmatig schoonmaakt en vervangt als het versleten is.
 6. Het niet beschermen van jezelf tijdens het schoonmaken. Schoonmaken kan gevaarlijk zijn als je jezelf niet beschermt. Draag daarom handschoenen en een masker tijdens het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en zorg ervoor dat je je handen wast na het schoonmaken.
 7. Het niet opvolgen van de instructies op het etiket. Elk schoonmaakmiddel heeft instructies op het etiket die je moet volgen om veilig en effectief te zijn. Het niet opvolgen van deze instructies kan leiden tot onveilige en ineffectieve schoonmaakmethoden.
 8. Het niet grondig drogen van oppervlakken na het schoonmaken kan leiden tot ophoping van vocht en schimmelgroei. Zorg er dus voor dat je oppervlakken grondig droogt met een schone en droge doek na het schoonmaken. Vooral bij badkamers en keukens is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het drogen van oppervlakken zoals tegels, aanrechtbladen en douchewanden om schimmelgroei te voorkomen. Een goede tip is om een ventilator te gebruiken om het droogproces te versnellen en ervoor te zorgen dat het oppervlak volledig droog is voordat je het weer gaat gebruiken. Door deze eenvoudige stap toe te voegen aan je schoonmaakroutine kun je vochtproblemen en schimmelvorming voorkomen, wat bijdraagt aan een gezondere en schoner huis of werkplek.
 9. Het gebruik van oude schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen hebben een beperkte houdbaarheid en kunnen na verloop van tijd minder effectief worden. Gebruik daarom geen oude schoonmaakmiddelen en vervang ze indien nodig.
 10. Het niet regelmatig schoonmaken. Een van de grootste schoonmaakfouten is het niet regelmatig schoonmaken van je huis of werkplek. Door regelmatig schoon te maken voorkom je ophoping van vuil en stof en maak je het schoonmaken uiteindelijk gemakkelijker en sneller.

Tips om deze veelvoorkomende schoonmaakfouten te vermijden

Nu je bekend bent met de 10 meest voorkomende schoonmaakfouten, wil je waarschijnlijk weten hoe je deze fouten kunt vermijden. Hier zijn enkele tips om je te helpen de meest voorkomende schoonmaakfouten te vermijden en een effectieve en efficiënte schoonmaakroutine te ontwikkelen:

 1. Maak een schoonmaakplan. Een van de grootste fouten die mensen maken, is beginnen met schoonmaken zonder een plan. Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk om een ​​schoonmaakplan te maken en te weten wat je wilt bereiken. Maak een lijst van de kamers die je wilt schoonmaken, de taken die je moet uitvoeren en de tijd die je nodig hebt om elke taak af te ronden. Dit helpt je bij het beheren van je tijd en zorgt ervoor dat je niets belangrijks overslaat.
 2. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen. Het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen is van vitaal belang voor een effectieve schoonmaak. Gebruik geen agressieve chemicaliën die schade kunnen veroorzaken aan je oppervlakken en/of jouw gezondheid. Lees altijd de instructies op de verpakking en gebruik de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel voor de taak die je gaat uitvoeren.
 3. Gebruik de juiste schoonmaakgereedschappen. Naast het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen is het ook belangrijk om de juiste schoonmaakgereedschappen te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een zachte doek voor het afstoffen en een schuursponsje voor het reinigen van harde oppervlakken. Zorg ervoor dat je schoonmaakgereedschappen schoon zijn voordat je ze gebruikt om kruisbesmetting te voorkomen.
 4. Volg een schoonmaakroutine. Een van de beste manieren om de meest voorkomende schoonmaakfouten te vermijden, is door een schoonmaakroutine te volgen. Maak bijvoorbeeld een wekelijkse routine waarin je elke dag een taak voltooit, zoals stofzuigen op maandag, de badkamer op dinsdag schoonmaken, enzovoort. Door deze routine te volgen, maak je het schoonmaken gemakkelijker en voorkom je dat je belangrijke taken overslaat.
 5. Vergeet niet om te ventileren. Bij het schoonmaken van kamers met agressieve schoonmaakmiddelen, is het belangrijk om te ventileren. Open ramen en deuren om te zorgen voor een goede luchtstroom en frisse lucht. Dit helpt ook om de luchtvochtigheid te verminderen, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen.
 6. Gebruik de juiste hoeveelheid water. Probeer bij het schoonmaken van harde oppervlakken de hoeveelheid water te beperken. Te veel water kan niet alleen schade veroorzaken aan gevoelige oppervlakken, maar het kan ook leiden tot schimmelvorming en het aantrekken van ongedierte. Gebruik liever een vochtige doek en werk in kleine delen, zodat je het oppervlak grondig kunt reinigen zonder te veel water te gebruiken.
 7. Laat vuil niet ophopen. Een andere veelvoorkomende fout is het niet regelmatig verwijderen van vuil en rommel. Vuil kan zich snel ophopen en moeilijker te verwijderen zijn als je het laat liggen. Maak het daarom een gewoonte om regelmatig kleine schoonmaaktaken uit te voeren, zoals het afstoffen van oppervlakken, het opruimen van rommel en het stofzuigen van tapijten. Op deze manier blijft je huis schoon en fris.
 8. Reinig van boven naar beneden. Een slimme schoonmaakstrategie is om van boven naar beneden te werken. Begin bijvoorbeeld met het afstoffen van de bovenkant van je kasten en werk dan naar beneden. Door deze methode te volgen, zorg je ervoor dat vuil en stof van hogere oppervlakken niet op de al schoongemaakte oppervlakken valt. Dit bespaart tijd en vermindert de noodzaak om opnieuw schoon te maken.
 9. Wees voorzichtig bij het reinigen van elektronica. Elektronica, zoals laptops, telefoons en tv’s, moeten voorzichtig worden gereinigd. Gebruik een zachte doek en speciale reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor elektronica. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of het spuiten van schoonmaakmiddelen direct op de apparatuur, omdat dit kan leiden tot schade.
 10. Vergeet niet om regelmatig schoonmaakgereedschappen te vervangen. Vervang bijvoorbeeld sponzen en doeken om de paar weken, afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt. Verouderde schoonmaakgereedschappen kunnen vuil en bacteriën vasthouden, wat kan leiden tot een minder effectieve reiniging en mogelijke gezondheidsrisico’s.

Met deze tips kan je de meest voorkomende schoonmaakfouten vermijden en jouw schoonmaakroutine effectiever en efficiënter maken. Door deze fouten te vermijden, blijft je huis schoon, gezond en fris.

Ets Minnaert

Er zijn tegenwoordig veel specialisten actief op het gebied van schoonmaak en reiniging, waardoor het voor u lastig kan zijn om een goede keuze te maken. Bij Ets Minnaert kunt u echter gemakkelijker een keuze maken.

Vul ons offerteformulier in en ontvang vrijblijvend tot 3 offertes.

Vergelijk deze offertes op prijs, aanbod en voorwaarden en kies de schoonmaker die het beste past bij uw opdracht. Zo bent u verzekerd van de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Offertes aanvragen
Zoekt u een schoonmaakbedrijf? Ets-Minnaert.be maakt deel uit van een netwerk van professionele schoonmaakbedrijven.

Hierdoor kunnen wij u de beste offerte garanderen met altijd de meest geschikte schoonmaakfirma bij u in de buurt. Onze service is geheel kosteloos en vrijblijvend.
© Ets-Minnaert schoonmaak. Alle rechten voorbehouden.